Elk onderdeel heeft zijn verhaal
Niet alleen binnen maar ook buiten is het mooi. Elk onderdeel heeft zijn verhaal. Terwijl je hier staat of zit vertellen wij je al acht onderdelen noemen die een tweede leven hebben gekregen. Zo zijn de kozijn buiten van het Erasmus MC in Rotterdam, het terasraam van gemeente Assen, de opsluitbanden van gemeente Enschede, het straatzand uit onze eigen bergingsvijver, de dakpannen van het voormalig gemeentehuis van Weerselo, de gevel van oude stoeptegels, de natuurstenen van gemeente Ede en komen de natuurtegels uit Rijssen. Veel he? Maar er is nog meer! Lees en kijk snel verder.
Belevingsroute
Duurzaam bouwen zit niet alleen in gebouwen, maar ook in het ruimte geven aan de natuur. Op ons terrein staat ruimte geven aan flora, fauna, water en biodiversiteit centraal. Zo hebben we ook een belevingsroute rondom het pand. Hier is veel aandacht voor flora, fauna en biodiversiteit. Van vleesmuisbunker, vlindertuin, plukbos, zwaluwoever, salamanderstronken, kikkerstrand, retentievijver, insectenhotel, bijen overkapping, Twentse houtwal en meer…. Maar hier vertelt Thirza je graag meer over tijdens de rondleiding!
Van stoeptegel naar gevel
Oude stoeptegels van schoolpleinen in Borne zie je terug in onze gevel. De tegels zijn eerst gereinigd, geknipt en gestapeld door een sociale werkplaats in Hengelo (Swb). Door het toevoegen van menselijke waarde zijn we niet aan het downcyclen maar upcyclen. Iedere steen heeft zo zijn eigen verhaal.
Kleurrijke stenen
Van mini TT-circuit op het Koopmansplein in Assen naar een looppad op onze ‘nieuwe’ locatie in Borne. Ons zusje Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek zorgt dat het Koopmansplein verandert van een stenen vlakte naar een sfeervolle huiskamer. De gekleurde stenen die hierbij vrijkomen hebben een mooie plek gekregen op onze parkeerplaats.
Vorige zomer konden kinderen uit Assen iedere woensdagmiddag en zaterdag over het replica TT-circuit van Assen crossen met trapauto’s en loopfietsjes, maar het werd tijd voor een nieuwe toekomstbestendige invulling. Daarom mochten Assenaren vorig jaar hun stem uitbrengen op een nieuw ontwerp. Om dit goed onder de aandacht te brengen heeft de gemeente toen het grootste ‘de vloer is lava’ spel van Europa gespeeld. Inmiddels zijn de werkzaamheden op het plein afgerond en heeft Assen een gezellige huiskamer gekregen, middenin het centrum. Samen zorgen we voor een verantwoorde consumptie en productie!
Warm & koud
Lesscher Installatietechniek zorgt ervoor dat we er warm en koud bij zitten in ons nieuwe kantoor. Dit hebben ze gedaan door een warmtepomp in combinatie met een Warmte-Koude Opslag (WKO) te plaatsen. Een duurzame methode om energie op te slaan in de bodem. Daarvoor zijn 15 boringen aangebracht van wel 80 meter diep!
’s Zomers wordt ons kantoor gekoeld en ’s winters wordt het kantoor verwarmd met water uit de ondergrondse bron. Warmte uit het gebouw slaan we op in de bron en in de winter gebruiken we deze warmte weer. De pomp krijg stroomt van de zonnepanelen op het dak van de werkplaats. Hierdoor besparen we wederom een hoop CO2-uitstoot. Een prachtig staaltje techniek waar onze Rentmeester2050 letterlijk en figuurlijk warm (en koud) van wordt.
't dak op
Vorig jaar ontmoetten wethouder Kotteman van Gemeente Borne en wethouder Blokhuis van Gemeente Dinkelland elkaar bij ons op het dak. Samen legden zij de eerste dakpannen van het voormalig gemeentehuis van Weerselo op het dak van ons iconische nieuwe pand in Borne. Noaberschap in de zuiverste vorm!
Door het hergebruiken van de dakpannen besparen we op 8 ton CO2. Dit zijn ruim 360 bomen! Op naar een Schoon 2050!