Nieuwbouw in Borne

IMG 1847

Volg ons live!

In Borne is momenteel het reststoffencentrum van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek gevestigd. Een geweldige locatie vlak bij de A1. In Oldenzaal groeien TWW en Negam uit hun jasje. Toen ontstond het ambitieuze idee om nieuw op het terrein in Borne te gaan bouwen. De huidige huisvesting bestaat uit 'keten'. Naast TWW, en Negam krijgt uiteraard ook Dusseldorp ISM hier een onderkomen. Het ontwerp past in de mooie Twentse omgeving. Onze Rentmeester2050, Maurice Beijk, begeleidt dit iconische project. En u kunt het volgen, live via onderstaande camera's.

Bekijk de ontwikkelingen live

Camera 1
Camera 2

Materiaal gezocht!

Materiaal over? Hoe bijzonder is het als uw gebruikte (bouw)materialen hernieuwd gebruikt gaan worden? Natuurlijk houden wij bij wat waar vandaan komt en waarvoor het is gebruikt. Zo wordt het een nieuw pand met historie. Wat zoeken wij bijvoorbeeld?

Bekijk de gezochte materialen
Dakpannen

Status: Ingevuld!


Dakpannen

Noord 136 m2
Oost 316 m2
Zuid 136 m2
West 336 m2

Hartelijk dank gemeente Dinkelland. De eerste zending dakpannen van een bijgebouw van het gemeentehuis in Weerselo is door ons zorgvuldig verwijderd en opgeslagen.

Duurzaamheid in de bouwindustrie
Beplating van de werkplaats

Status: Ingevuld!


Alle gevels 1405 m2

Maurice Beijk
Borstwering voor de werkplaats

Status: Ingevuld!Duurzame materialen bouwindustrie
Dak voor de werkplaats

Status: Ingevuld!


1880 m2

Duurzame bouwmaterialen gezocht
Gevelstenen kantoor

Status: Ingevuld!


De gevels zullen worden gemaakt met 26.220 stoeptegels! Door ze doormidden te breken geeft dit een fraaie uitstraling.

Gevelstenen
Materiaal kopgevels kantoor

Status: Ingevuld!Ad115C847Ca9D6E1B55D03E29Bc993Ef
Dakkapellen, dakramen, daklicht

Status: Ingevuld!


3 stuks dakkapel

2 stuks dakramen

1 stuks daklicht schuin 9x3,5 meter

Plat dak voor tussenbouw

Status: Ingevuld!


Tussenbouw 99 m2

Binnenwanden

Status: Ingevuld!


systeemwanden 125 mm 650 m2

systeemwanden 100 mm 72 m2

binnenspouwbladen 150  265 m2

kzsteen wanden 214  70 m2

Systeemplafond

Status: Ingevuld!


begane grond 600*600  610 m2

kzsteen wanden 600*600  40 m2

Vloerbedekking

Status: Ingevuld!


Begane grond 630 m2

Verdieping 385 m2

Binnendeuren kantoor / werkplaats

Status: Ingevuld!


binnendeuren begane grond 24 stuks
binnendeuren verdieping 10 stuks
schuifdeuren begane grond 2 stuks

14 oktober 2018! Dank voor het aanbod Krepel Deuren uit Klarenbeek, we werken samen een mooi design uit.

Bouwmaterialen aanbieden
Aankleding buitenterrein

Status: Openstaand


Robuust buitenmeubilair en verrassende items voor de uitstraling.

18 oktober 2018: Dank Gemeente Ede voor de granieten blokken. We houden u op de hoogte van de creatieve invulling hiervan.

Ik kan dit aanbieden
Gevelkozijnen kantoor en werkplaats

Status: Ingevuld!


De kozijnen worden een op een hergebruikt vanuit het Erasmus.

Boorpalen

Status: Ingevuld!


De boorpalen zijn gemaakt met 50% betongranulaat

Staalconstructie

Status: Ingevuld!


De staalconstructie wordt hergebruikt uit het Erasmus.

Kanaalplaatvloeren

Status: Ingevuld!


De kanaalplaatvloeren zijn zorgvuldig uitgezaagd uit het Erasmus en worden hergebruikt als nieuwe vloer!

Isolatie gevel kantoor

Status: Ingevuld!


De isolatie wordt hergebruikt uit de spouwmuren van het Erasmus.

Houtskeletbouw

Status: Openstaand


  • Houten balken t.b.v. HSB wanden kantoor 46x196 mm (50x200)
  • Houten balken t.b.v. binnen wanden kantoor 46x96 mm (50x100) (min. 4200 mm lang)
  • Houten balken t.b.v. HSB wanden kantoor 44x71 mm (50x75)
Gelamineerde liggers spanten en gordingen

Status: Ingevuld!Sandwichplaten kantoor

Status: Openstaand


minimale lengte 625
minimale Rc waarde van 4,5 m2.K/W
Vloerisolatie kantoor en werkplaats

Status: Ingevuld!


Harde isolatie gebruikte dak, wand of vloer isolatie.
Minimale Rc waarde 3,5m2.K/W (mag ook uit meerder lagen bestaan)

Elektravoorzieningen

Status: Ingevuld!


  • kabelgoot 120mm breed 60m kantoor + 175 m werkplaats
  • Serverkast 800x1000x2100
Houten trap kantoor

Status: Ingevuld!


Houten trap voor kantoor. Steek bordes steek vloerhoogte 4 meter.

Hardhouten balken

Status: Openstaand


Afmeting 60x120 / 60x100 minimale lengte 2 m1

Ik kan dit aanbieden
Dakbeschot

Status: Ingevuld!Herman

Vitale Ondernemer Herman Reinten

Als ik hem spreek is hij nog maar net terug van het bouwprotest in Den Haag, waar hij ageerde tegen de nieuwe onrealistische stikstof- en PFAS-normen. Regels die de bouw- en infrabranche veel schade toebrengen. En dat doet pijn. Zeker als je je al zolang inzet voor duurzaam ondernemen. Zou hij nou nooit eens denken: ‘Als het zó moet, bekijk het dan maar.

Hoogtepunten


Start van de grondwerkzaamheden

Kanaalplaten

De eerste 60 kanaalplaten voor de vloeren van onze nieuwbouw zijn zorgvuldig geselecteerd, ontmanteld, gekeurd en naar nieuwbouwlocatie in Borne gebracht.

Dakpannen van het gemeentehuis

Afkomstig van de ontmanteling van een deel van het gemeentehuis van Dinkelland en bestemd voor de nieuwbouw (met gebruikte materialen) van ons pand in Borne.

Start Werkgroep2050

Natuurlijk doen we allemaal mee binnen het bedrijf

Borne 2017 07 26 05

De plannen

In Borne is momenteel het reststoffencentrum van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek gevestigd. Een geweldige locatie vlak bij de A1. In Oldenzaal groeien TWW en Negam uit hun jasje. Toen ontstond het ambitieuze idee om nieuw op het terrein in Borne te gaan bouwen. De huidige huisvesting bestaat uit 'keten'. Naast TWW, en Negam krijgt uiteraard ook Dusseldorp ISM hier een onderkomen. Het ontwerp past in de mooie Twentse omgeving. Onze Rentmeester2050, Maurice Beijk, begeleidt dit iconische project. Daarnaast zijn er drie studenten van Saxion druk met het onderzoeken van de meest ideale werkomgeving voor nu en voor de toekomst. Naast het binnenklimaat hebben zij ook mooie wensen voor de 'buitenboel'. Wij laten ons verrassen door de jeugd.

Rentmeester2050

Draagt u een steentje bij?

Al snel gingen wij een stapje verder. Wat nu als we proberen om de bouw met bestaande, gebruikte materialen te realiseren? Eenmaal dit ambitieuze plan op het netvlies, was er geen ontkomen meer aan. De collega's barsten van de circulaire ideeën en ook de omgeving helpt mee. De eerste stap is gezet; van het gesloopte gemeentehuis van Dinkelland zijn de dakpannen zorgvuldig door ons verwijderd en opgeslagen: voor straks in Borne. Wij beginnen met een verlanglijstje met basismaterialen voor de bouw, u vindt het hieronder. Daarnaast is elk mooi idee om een bijdrage te leveren aan binnen of buiten van harte welkom. Ook voor het interieur en het buitenterrein hebben wij verrassende ideeën. Binnenkort meer.....

Het bouwteam is compleet!

De kogel is door de kerk met betrekking tot de aannemers waar we mee gaan samenwerken voor de nieuwbouw, kantoor en werkplaats, in Borne. Het bouwteam: Bouwkundig aannemer:  Bouwbedrijf Mulder uit Beckum, W&E installateur; Lesscher Installatietechniek, Staalconstructies: Doeschot. Vanuit ReintenInfra nemen Maurice Beijk, Herman Reinten en Karin Rog actief deel in het bouwteam. Echter, dit gaat natuurlijk niet zonder de input van alle betrokken collega's. De architect is IM architekten en we worden in het bouwproces bijgestaan door Huisman ManagementLinneman Bouw en Advies en Bouwsubsidie.

Breeam

Wij gaan voor BREEAM Outstanding

De laatste weken zijn wij in bouwteam druk bezig geweest om letterlijk en figuurlijk vorm te geven aan onze iconische nieuwbouw. Wij hebben mooie stappen gezet in onze zoektocht naar geschikte re-used bouwmateriaal. Zoals jullie wellicht al weten, hebben wij de ambitie om minstens 60% met Re-used materiaal, oftewel 2e hands materiaal, te maken. Re-used staat in de duurzame hiërarchie aanzienlijk hoger dan Re-cycled materiaal. De focus ligt op dit moment vooral op de constructie. Onze staalconstructie, kanaalplaatvloeren, isolatie, binnenwanden, deuren, kozijnen, dakpannen, houten kapconstructie zijn voor een groot gedeelte al door I’m Architecten ingepast op basis van re-used materiaal. Inmiddels hebben wij gekozen om een ultieme poging te doen om als eerste in Overijssel het pand BREEAM OUTSTANDING te certificeren. BREEAM is een duurzaamheidslabel voor de Nederlandse bouw. Doel hiervan is om het bouwteam handvatten te geven om een duurzaam gebouw te bouwen in plaats van de traditionele bouwmethodieken. Nee, geen makkelijke klus, maar zeker geen onmogelijke klus. Wij gaan ervoor.

Ontmoeting tussen twee wethouders.......

Op dinsdag 12 februari troffen de wethouders van gemeente Dinkelland en Borne elkaar op een neutrale plek op de gemeentegrens tussen beide Gemeenten. Hier vond een uitwisseling van dakpannen plaats. Afkomstig van de ontmanteling van een deel van het gemeentehuis van Dinkelland en bestemd voor de nieuwbouw (met gebruikte materialen) van ons pand in Borne.

Wie, wat en waarom?

Het lijkt nu allemaal geweldig zo'n vooruitstrevend project, maar is dat ook zo? En wat vraagt het van jouw organisatie? We vroegen het aan de opdrachtgever, de architect en nog veel meer betrokkenen. Elke maand een frisse bik op het nieuwbouwproject met 'oude' spullen.

Herman

Vitale Ondernemer Herman Reinten

Als ik hem spreek is hij nog maar net terug van het bouwprotest in Den Haag, waar hij ageerde tegen de nieuwe onrealistische stikstof- en PFAS-normen. Regels die de bouw- en infrabranche veel schade toebrengen. En dat doet pijn. Zeker als je je al zolang inzet voor duurzaam ondernemen. Zou hij nou nooit eens denken: ‘Als het zó moet, bekijk het dan maar.

Duurzaam en vitaal denken, van levensbelang.

Als ik hem spreek is hij nog maar net terug van het bouwprotest in Den Haag, waar hij ageerde tegen de nieuwe onrealistische stikstof- en PFAS-normen. Regels die de bouw- en infrabranche veel schade toebrengen. En dat doet pijn. Zeker als je je al zolang inzet voor duurzaam ondernemen. Zou hij nou nooit eens denken: ‘Als het zó moet, bekijk het dan maar. Ik bouw in Borne een pand van nieuwe materialen en een heleboel kunststof kozijnen en ik zet een paar winderige koeien op de oprit’? Ik vraag het Herman Reinten zelf.

‘We hebben met zijn allen iets gecreëerd dat niet langer houdbaar is. Kijk alleen eens naar de enorme hoeveelheid verpakkingsmateriaal die we gebruiken. Vroeger stond er bij ons een zinken afvalemmer voor de deur en die leegden ze eens per twee weken. En dan was ie niet eens vol. Tegenwoordig heb je een container vol verpakkingsmateriaal, los van andere afvalbakken. Het wordt tijd dat we anders met afval en grondstoffen omgaan. Want het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren, als de volgende generaties ook nog een beetje leuk willen leven.

Helaas gaat de politiek niet zo subtiel te werk bij die cultuuromslag. Ze leggen abrupt grote wijzigingen op, waar niemand aan kan voldoen. De normen voor stikstof en PFAS zijn zó laag, dat de bouw- en infrabranche niets meer kan. Bovendien zijn ze op niets gebaseerd, want een zak potgrond van het tuincentrum bevat méér PFAS dan de nieuwe norm toestaat.  Dan is je voortuintje dus ook levensgevaarlijk gebied, volgens de overheid. Onzin. Die norm moet weer omhoog. En in de tussentijd werken we aan nieuwe oplossingen, zoals materieel dat geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar elektriciteit en waterstof.

Duurzaamheid als overdraagbare aandoening

We zijn behoorlijk creatief en innovatief bezig in ons bedrijf. Rentmeester2050 Maurice Beijk houdt daarbij de realiteit in de het oog, want niet alles wat we bedenken is praktisch haalbaar. We vinden het leuk om te laten zien waar we mee bezig zijn, daarom delen we onze oplossingen en ideeën ook op social media. En we merken steeds meer dat de bewustwording groeit. Bij onze werknemers, maar ook bij opdrachtgevers en concurrenten. Duurzaam denken is gelukkig besmettelijk.

Dat duurzame gedachtengoed nemen we mee in de bouw van ons pand in Borne. Niet omdat het van de overheid moet, maar omdat we dat zelf willen. Ook hier hebben we te maken met onbegrijpelijke regels. Zo krijg je voor een pand naast het station méér BREEAM-punten dan voor een pand langs de snelweg. Maar wie gaat er nou met een bedrijf als het onze naast een station zitten? Deze en een andere onlogische BREEAM-regels maken dat ons uitgangspunt 60% re-use is en niet het maximale aantal BREEAM-punten. Dat laatste beperkt veel te veel in de mogelijkheden en in vrijheid en dat bevordert de kwaliteit niet. En de duurzaamheid ook niet.

Design bij coincidence

In Borne passen we de trial and error methode toe, of zoals Maurice het noemt: design by coincidence. Je bouwt op basis van de materialen die beschikbaar komen en de uitkomst is nog een verrassing. Daar moet je de passende mensen bij vinden. Mulder Aannemersbedrijf uit Beckum bijvoorbeeld, die op zaterdag de auto’s wast, het gereedschap schoonmaakt en de schroeven en spijkers aanvult. Dan kan iedereen maandag weer aan de gang. Die ouderwetse ‘zuinigheid’ spreekt me enorm aan. Dát gaf de doorslag in onze keuze voor hem; daarna praatten we pas over ontwerp en prijs. Ook voor Mulder is het proces af en toe lastig, maar hij geeft duurzaamheid voorrang. Altijd. En met zulke mensen wil ik werken.’

November 2019

IMG 1893

Creatief brein Martin Kleine Schaars

Martin Kleine Schaars van I’M Architecten heeft het nieuwe pand van Reinten in Borne ontworpen. Ik zoek hem op in Deventer. Na een blik op de vergadertafel vraagt hij een collega om de kruimelige koekjes te vervangen door écht lekkere koeken. Een minuut later liggen er gevulde koeken. Martin kneedt ze tot kleine balletjes. Ik vermoed dat dat onderdeel van een creatief proces is. En dat vinden wij niet raar, dat vinden wij bijzonder. Over het werk dan maar. Ik vraag Martin wat er zo leuk is aan zijn klus in Borne.

De architect, Martin Kleine Schaars

Martin Kleine Schaars van I’M Architecten heeft het nieuwe pand van Reinten in Borne ontworpen. Ik zoek hem op in Deventer. Na een blik op de vergadertafel vraagt hij een collega om de kruimelige koekjes te vervangen door écht lekkere koeken. Een minuut later liggen er gevulde koeken. Martin kneedt ze tot kleine balletjes. Ik vermoed dat dat onderdeel van een creatief proces is. En dat vinden wij niet raar, dat vinden wij bijzonder. Over het werk dan maar. Ik vraag Martin wat er zo leuk is aan zijn klus in Borne.

“Het is mijn drive om onze footprint op de aarde te beperken. Als je daar niet in gelooft, dan moet je niet aan dit soort projecten beginnen. Wij willen met zijn allen al die ouwe rotzooi een tweede leven geven. En dat is gedoe. Slopen en weggooien is een stuk makkelijker.

En tóch: als ik het voor het kiezen had, dan zou ik al mijn projecten zo doen

Het is natuurlijk hartstikke arbeidsintensief, maar het is zoveel beter dan alles maar zonder nadenken volbouwen. Deze manier van werken vraagt wel wat van de mensen. Je kan in dit project bijvoorbeeld niet star zijn. Niemand, ook de gemeente niet. Zij reageren gelukkig heel flexibel op onze wijzigingen, zodat het proces lekker vlot door blijft lopen. Anders zou het ook niet werken. Zonder wetswijziging gaat een project als dit ons in geen één andere gemeente lukken.

Het ontwerp van het gebouw verandert per dag

Stel: ik heb ramen verzonnen van twee meter hoog en we vinden bij de sloop alleen maar ramen van één meter hoog. Dan zet ik er in het ontwerp gewoon twee boven elkaar. Klaar!

Met de gevel is het lastiger. Tweedehands bakstenen zijn bijna niet te krijgen en betonnen straatklinkers zijn rottig te metselen. De aannemer kwam op het idee om stoeptegels te gebruiken. Die laten we in drieën hakken door mensen van de sociale werkplaats en dan verwerken we ze in de gevel. Hartstikke leuk, maar er is één nadeel: een stoeptegel heeft een andere maat dan een baksteen, dus daar gaat mijn hele maatvoering.

Zulke veranderingen zijn er elke dag. Dát is het gedoe waar ik het al over had. En dan denk ik weleens: daar gaan we weer… Maar ondanks die flexibiliteit tornen we niet aan de hoofdvorm. Het blijft een Twentse hoeve, die past in het landschap.

Een ander leerpunt: staal kun je beter recyclen dan re-usen

Het bleek in de praktijk verdomd lastig om de staalconstructie uit een flat in Rotterdam te hergebruiken in een kantoorpand in Borne. Eigenlijk kan dat alleen als je de hele constructie één op één opnieuw kunt gebruiken. Maar hoewel we wel met bedrijfsgroei rekening houden in het ontwerp, is een flatgebouw een beetje overdreven. Dus we gaan toch maar zagen, passen en meten.

Maar om op je vraag terug te komen waarom deze opdracht zo leuk is:

Ik vind het geweldig om mensen te helpen bij het realiseren van hun plannen. Ik werk met stenen, maar vooral met mensen. Als een soort moeder Teresa die betaald wordt. Oké, dit is een beetje over de top, maar de helpcomponent wordt steeds belangrijker in mijn werk. En eigenlijk is het dan geen werk meer…”


september 2019

IMG 1894

Kansendenker Maurice Beijk

Stel, je komt op het briljante idee om in Borne een bedrijfspand te bouwen met hergebruikte materialen. Hoe zorg je er dan voor dat alle betrokken partijen razend enthousiast worden? Waar vind je al je bouwmaterialen? Wat maakt het leuk en waar word je gillend gek van? Ik vraag het Maurice Beijk, Rentmeester 2050.

Kansendenker Maurice Beijk

Stel, je komt op het briljante idee om in Borne een bedrijfspand te bouwen met hergebruikte materialen. Hoe zorg je er dan voor dat alle betrokken partijen razend enthousiast worden? Waar vind je al je bouwmaterialen? Wat maakt het leuk en waar word je gillend gek van? Ik vraag het Maurice Beijk, Rentmeester 2050.

Dat is een goeie start, want als Maurice begint te vertellen, dan stopt hij niet meer. Niet dat dat erg is, want hij heeft mooie en inspirerende verhalen. Als ik hem vraag naar de oorsprong van zijn interesse voor duurzaamheid, dan vertelt hij over zijn jeugd op Aruba, waar dingen als voeding en water minder goed verkrijgbaar óf heel duur zijn. Hij verhaalt over grote gezinnen, en dat er op weggooien en verspillen zo ongeveer de doodstraf stond. En over zijn ouders en broers, die allemaal hun eigen huis bouwden. Want dat kan iedereen best zélf, volgens Maurice.

Practice what you preach, Herman!

Maurice: ‘Als Herman Reinten me de maquette van de nieuwbouw in Borne laat zien, ben ik stomverbaasd. En dat zeg ik hem ook.  Herman, je hebt met Dusseldorp het beste sloopbedrijf van Nederland en dan wil je nieuwe materialen gebruiken? Practice what you preach!’ Er is niemand die zo snel schakelt als Herman. Die husselt dan wat in de tas waarin zijn hele archief zit, hij belt wat rond en regelt dat we met re-used materiaal gaan werken. Niet omdat het van mij moet hoor, want die groene bedrijfsvisie was er allang. Maar dát moment was de aanloop naar de bouw van een bedrijfspand, dat voor minstens 60% uit re-used materiaal bestaat.

Wij práten niet over duurzaamheid, we dóen het gewoon

Duurzaamheid is hip en iedereen doet eraan, al is het maar op papier of om marketingtechnische redenen. Onze duurzame drive is écht: wij doen niet aan windowdressing of aan greenwashing. Praatjes vullen geen gaatjes, en al helemaal niet in de ozonlaag. En natuurlijk gaat het bij ons niet alleen over duurzame materialen, maar ook over sociale duurzaamheid. Over tevreden personeel, je successen vieren, maar ook aandacht hebben voor de mensen met wie het niet goed gaat.

Elke steen en elke spijker heeft een verhaal

Het pand in Borne staat symbool voor mijn kijk op het leven en hoe ik wil werken. En dat geldt voor iedereen die hieraan meewerkt. Elk hergebruikt onderdeel van het gebouw heeft een geschiedenis; maar het pand is veel méér dan dat. Het staat voor een gezamenlijke motivatie om op deze manier te willen bouwen en het vertegenwoordigt een visie op de toekomst en op een gezonde en leefbare planeet. In het pand komen alle verhalen samen. En die vertellen we graag.’

Ja, Maurice, dat heb ik gemerkt. In de auto naar huis zit ik te stuiteren van alle ideeën die ik hoorde en de inzichten die ik kreeg. Ik vertel ze aan Thuisfront. Die wil meteen een stuk bos aanrukken en zelf een eigen energiepositief huis bouwen, net als Maurice. Lekker dan, want we hebben net een helse verbouwing achter de rug en ik zeur nog steeds dat ik geen plinten heb. Eerst maar eens naar Martin, de architect van het pand in Borne. En daar vertel ik thuis maar niets over.

augustus 2019

Maurice op instagram

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees hier de meest recente nieuwsbrief van onze Rentmeester2050

Wil je op de hoogte blijven van Maurice zijn duurzame tocht, binnen en buiten de (infra)bouwbranche?
Schrijf je dan in en ontvang de nieuwsbrief automatisch.

Cookie instellingen

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Op de cookiepagina kun je altijd je instellingen weer wijzigen. Privacy Statement | Naar cookiepagina

Weigeren Akkoord