Kansendenker Maurice Beijk
Stel, je komt op het briljante idee om in Borne een bedrijfspand te bouwen met hergebruikte materialen. Hoe zorg je er dan voor dat alle betrokken partijen razend enthousiast worden? Waar vind je al je bouwmaterialen? Wat maakt het leuk en waar word je gillend gek van? Ik vraag het Maurice Beijk, Rentmeester 2050.
Dat is een goeie start, want als Maurice begint te vertellen, dan stopt hij niet meer. Niet dat dat erg is, want hij heeft mooie en inspirerende verhalen. Als ik hem vraag naar de oorsprong van zijn interesse voor duurzaamheid, dan vertelt hij over zijn jeugd op Aruba, waar dingen als voeding en water minder goed verkrijgbaar óf heel duur zijn. Hij verhaalt over grote gezinnen, en dat er op weggooien en verspillen zo ongeveer de doodstraf stond. En over zijn ouders en broers, die allemaal hun eigen huis bouwden. Want dat kan iedereen best zélf, volgens Maurice.
Practice what you preach, Herman!
Maurice: ‘Als Herman Reinten me de maquette van de nieuwbouw in Borne laat zien, ben ik stomverbaasd. En dat zeg ik hem ook. Herman, je hebt met Dusseldorp het beste sloopbedrijf van Nederland en dan wil je nieuwe materialen gebruiken? Practice what you preach!’ Er is niemand die zo snel schakelt als Herman. Die husselt dan wat in de tas waarin zijn hele archief zit, hij belt wat rond en regelt dat we met re-used materiaal gaan werken. Niet omdat het van mij moet hoor, want die groene bedrijfsvisie was er allang. Maar dát moment was de aanloop naar de bouw van een bedrijfspand, dat voor minstens 60% uit re-used materiaal bestaat.
Wij práten niet over duurzaamheid, we dóen het gewoon
Duurzaamheid is hip en iedereen doet eraan, al is het maar op papier of om marketingtechnische redenen. Onze duurzame drive is écht: wij doen niet aan windowdressing of aan greenwashing. Praatjes vullen geen gaatjes, en al helemaal niet in de ozonlaag. En natuurlijk gaat het bij ons niet alleen over duurzame materialen, maar ook over sociale duurzaamheid. Over tevreden personeel, je successen vieren, maar ook aandacht hebben voor de mensen met wie het niet goed gaat.
Elke steen en elke spijker heeft een verhaal
Het pand in Borne staat symbool voor mijn kijk op het leven en hoe ik wil werken. En dat geldt voor iedereen die hieraan meewerkt. Elk hergebruikt onderdeel van het gebouw heeft een geschiedenis; maar het pand is veel méér dan dat. Het staat voor een gezamenlijke motivatie om op deze manier te willen bouwen en het vertegenwoordigt een visie op de toekomst en op een gezonde en leefbare planeet. In het pand komen alle verhalen samen. En die vertellen we graag.’
Ja, Maurice, dat heb ik gemerkt. In de auto naar huis zit ik te stuiteren van alle ideeën die ik hoorde en de inzichten die ik kreeg. Ik vertel ze aan Thuisfront. Die wil meteen een stuk bos aanrukken en zelf een eigen energiepositief huis bouwen, net als Maurice. Lekker dan, want we hebben net een helse verbouwing achter de rug en ik zeur nog steeds dat ik geen plinten heb. Eerst maar eens naar Martin, de architect van het pand in Borne. En daar vertel ik thuis maar niets over.
augustus 2019