Even voorstellen
Een energie-positieve woning. In Hengelo staat Maurice zijn eigen energie-positieve woning, ook al behoorlijk circulair. Grootste leverancier van bouwmateriaal was Marktplaats.nl. Toen was er reeds een duurzame samenwerking met TWW (onderdeel van ReintenInfra) als leverancier van circulair bouwmateriaal, hoewel die kreet toen nog nauwelijks bestond. Met het gebruik van gezond verstand en uitgekiende maatregelen is onder andere het verbruik van materiaal, energie en water beperkt. Het ontwerp en de bouw hiervan had Maurice zelf in handen. In het begin als roepende in de woestijn en met veel weerstand van de (lokale) overheid. Nu, ruim 15 jaar later, is het tij gekeerd en trekt hij landelijk volle zalen met zijn simpele slogan Groen = Doen. De natuur is zijn inspiratie voor vele activiteiten. Maurice is ervan overtuigd dat duurzaam bouwen (aan onder meer de samenleving) of produceren niet complex of duur hoeft te zijn.
In 2012 begon Maurice Beijk bij Unipro (nu Uzin Utz Nederland bv). Het bedrijf heeft de transformatie doorgemaakt van chemisch producent van binnenvloeren naar de groenste fabriek van Nederland. Het nieuwe pand in Haaksbergen is gerealiseerd onder inspirerende begeleiding van Maurice. Met als resultaat een pand dat als voorbeeld gold voor vele (inter)nationale bedrijven. De opening van het pand door H.M. Koningin Maxima in 2014 was voor Maurice een bijzonder moment.
Rentmeester2050 bij ReintenInfra. Sinds 1 mei 2018 is Maurice Rentmeester2050 bij ReintenInfra B.V. Vanuit deze positie zet Maurice zich in met zijn expertise om de duurzaamheid, Maurice hanteert liever de term 'volhoudbaarheid', verder vorm te geven binnen de (infra)bouwbranche. Natuurlijk als dirigent binnen het bedrijf voor een bewuste werkomgeving, maar vooral om toegevoegde waarde te brengen binnen de branche. Rentmeesterschap is voor Maurice het werken aan een schone wereld in 2050. Groen is gewoon doen, een betere wereld begint immers nu. Filmpje over zijn missie? KLIK HIER
De uitdaging binnen de (infra)bouwbranche geeft mij een enorme ‘kick’. Delen betekent dan in dit geval niet vermenigvuldigen, maar uiteindelijke reduceren van alles wat het milieu schaadt. Niet omdat het kan, maar omdat het moet!"
En verder?
In 2017 heeft ReintenInfra de Sustainable Development Goals (SDG’s) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmd. Hierin mogen wij onszelf een koploper noemen. Zes van de SDG’s hebben wij centraal gesteld en op basis van deze doelstelling onze route uitgestippeld naar een schone wereld in 2050, maar natuurlijk liever veel eerder. Inmiddels zijn er vele stappen gezet in duurzaamheid in de breedste zin van het woord.
ReintenInfra heeft 2050 als stip op de horizon gesteld. Wij moeten zorgvuldig beheren waar volgende generaties de vruchten van gaan plukken, net als een rentmeester dat vroeger deed. Ons programma noemen we daarom Rentmeester2050. Ons beleid is gestoeld op de verwezenlijking van de centrale thema’s binnen ReintenInfra en binnen de branche. Met als basis, heel belangrijk, omdenken. Zo is de muur van ons pand in Borne opgebouwd uit gebruikte stoeptegels. Niets is immers onmogelijk. De route naar een schone wereld hebben wij vormgegeven middels drie zogenaamde zuilen; Bewust2050, Vitaal2050 en Schoon2050. Bewust2050 kent onderwerpen als veiligheid, leiderschap en innovaties. Binnen het Vitaal2050 programma, staat de mens bij ReintenInfra centraal. Gezondheid in de breedste zin van het woord. De laatste zuil is Schoon2050. Verduurzaming van ons materieelpark en zorgvuldige afbouw van fossiele stoffen. Elk jaar stellen we doelen, maken we een routekaart en geven de resultaten weer. Alles voor een schone wereld voor nu en voor later.
Doelstellingen