Het transformatorhuis
Bij ieder sloopproject kijken uitvoerders of materialen herbruikbaar zijn. Uitvoerder Infra Niek Leemreize van Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek: “Dit transformatorhuis van KPN stond op een sloopproject. We hadden op dat moment geen bestemming, maar uiteindelijk hebben we het transformatorhuis getransporteerd naar onze nieuwbouw in Borne. Het huisje is losgekoppeld en in zijn geheel getransporteerd en dient als schakelruimte zodat de mobiele breker volledig elektrisch kan draaien. Een mooi project waar ik van begin tot eind bij betrokken mocht zijn!”
Stelconplaten
Negam werkte voor Waterschap Vechtstromen en gemeente Losser bij rivier de Dinkel. Vanaf de Duitse grens tot aan de Ellermansbrug in Losser krijgt de Dinkel haar natuurlijke karakter terug. Om meer ruimte te geven aan de natuurlijke loop van het water zijn er nieuwe tracés en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ook is het oude fietspad verwijderd. De stelconplaten uit dit fietspad hebben hier (parkeerplaats van ons materieel) een tweede leven gekregen.
Door het hergebruik van de 938 stelconplaten besparen we ongeveer 230 duizend kg CO2. Dat is net zoveel CO2 als 30 huishoudens verbruiken in één jaar. Wij praten niet over duurzaamheid, we dóen het gewoon!
Fijnstof
Naast flora, fauna, water en biodiversiteit op onze nieuwbouw in Borne staat bij ons ook de welzijn van onze mensen én noabers centraal. Wij recyclen reststoffen bij het reststoffencentrum. Hier komt soms fijnstof bij vrij. Dit komt door het breken van het puin en het afvoeren van reststoffen. Om te zorgen dat onze mensen en noabers dit niet inademen hebben we over het hele terrein sproei-installaties geplaatst. Met ons eigen opgevangen regenwater vernevelen we de lucht, het terrein en materieel. Hierdoor behoort fijnstof bij onze circulaire hub tot het verleden. Dat is voor mens en omgeving wel zo prettig én natuurlijk verkoelend in de zomer.
Cementloosbeton
Ons paradepaardje ‘cementloos (stel)beton’, een 100% circulair product, gaan we dit jaar produceren op al onze reststoffencentra. Al jaren breken we hier betonpuin en verwerken het naar diverse soorten en gradaties granulaat om dit te hergebruiken als fundatie in de wegenbouw. Het vervangen van cement in de productie van beton betekent namelijk een forse reductie van de CO2-uitstoot en dat past perfect in onze duurzaamheidsvisie. Daarom blijven we experimenteren met andere samenstellingen van ingrediënten en bindmiddelen en zoeken naar andere toepassingen.
Verder kijken dan vandaag
Asfaltcentrale Twente is altijd opzoek naar een schonere oplossing om te komen tot een #schoon2050. Ook het asfalt krijgt hier een tweede leven.
Onze experts zetten zich in voor het verduurzamen van asfalt met de blik op de toekomst. Op het terrein is een tussenlaag met dakleer en een vezelversterkt asfalt aangebracht. De tussenlaag met dakleer bestaat uit 60% freesmateriaal en 2% dakleer. Door het gebruik van freesmateriaal voegen we geen bitumen (product uit aardolie) toe. Dit vermindert de CO2 uitstoot van een ton asfalt met 50%. In het vezelversterkt asfalt zijn vezels toegevoegd hierdoor neemt de stijfheid toe van het mengsel. Het asfalt is zo beter bestand tegen het zware verkeer.