Ieder onderdeel heeft een verhaal
Elk hergebruikt onderdeel van onze nieuwbouw heeft een verhaal. Ook de werkplaats zit vol mooie verhalen. Zo zijn de trappen en het staal afkomstig van het Erasmus MC in Rotterdam. Ook wordt al het regenwater opgevangen en hergebruikt in de werkplaats voor onder andere de toiletten, urinoirs, wasstraat en voor onze freesmachines.
Het verhaal van staal
Ook de mannen van Doeschot B.V. hebben we aan het denken gezet. Maar ze leverde een knap staaltje werk. Directeur Martijn Doeschot: “het was geen gemakkelijke opdracht, maar de klus is geklaard!”
De ‘oude’ staalconstructie van Erasmus MC in Rotterdam heeft een nieuwe plek gekregen in onze werkplaats. Door ouderwets vakmanschap heeft het staal een nieuwe functie. Martijn: “waar past het mooi? Deze vraag had iedereen tijdens het produceren in het hoofd. De bestaande stalenprofielen zijn met minimale laswerkzaamheden in elkaar gezet. Dit zijn onnodige kosten én je gaat er creatief van denken. De trapleuningen en de balustrade in de werkplaats passend gemaakt voor hergebruik.”
Door het besparen van tonnen staal, besparen we ook op tonnen CO2. #groenisdoen
Het Noorderlicht
Het dak van de werkplaats heeft óók een verhaal. Een belangrijk onderdeel daarvan is het daglicht. Geen mens kan zonder daglicht. En omdat je details het beste kunt zien in daglicht is het is ook nog eens het beste licht om in te werken. Verder wordt het bioritme en welbevinden van de mens geregeld door het op- en ondergaan van de zon.
Waar vroeger kunstenaars het atelier op het noorden hadden voor gelijkmatig en schaduwloos licht. Werken onze kunstenaars uit de werkplaats in het daglicht afkomstig vanuit speciale shedkappen in het dak. De kappen zijn met de nokken gericht op het oost-westen en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van licht, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijk én gezond daglicht. Het daglicht is bovendien gratis. Dit bespaart energie, omdat de led lampen minder vaak branden. Verder kan de zon niet direct toetreden in de werkplaats waardoor er geen last is van oververhitting in de zomer, hierdoor hoeven we er niet extra te koelen. Een win-win situatie!
Positieve energie
Op het dak van onze werkplaats in Borne vind je niet alleen onze sheddaken maar óók 650 zonnepanelen. Om met deze zonnepanelen zoveel mogelijk energie op te wekken zijn zowel de werkplaats als de sheddaken op de zon gericht en hebben we doelbewust gekozen voor een witte reflecterende dakbedekking. De panelen wekken hierdoor genoeg stroom op om ons eigen wagenpark en de puinbreker van zusterbedrijf Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek op te laden.
Niet alleen de installateurs van Lesscher installatietechniek mochten ’t dak op, maar ook de stratenmakers van Moes. De mannen hebben de frames gestabiliseerd met hergebruikte klinkers, de zonnepanelen gaan zo geen kant meer op! Kortom, zelfs op het gebied van stroom gaan we naar een Schoon2050!
Ohja, onze zonnepanelen zijn uiteraard te recyclen.